Στα θετικά νέα των τελευταίων ημερών είναι πως πλέον θα κερδίσουν την έκπτωση 25% και οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή ή πλήττονται, και είχαν πληρώσει στην ώρα τους τις ρυθμισμένες δόσεις τους στην Εφορία για τον μήνα Μάρτιο, αφού τους συγκεκριμένους το σύστημα τους «πέταγε εκτός». Η προθεσμία για την έκπτωση στις δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών πήρε παράταση μέχρι τις 21 Απριλίου. Με την παράταση αυτή αντιμετωπίζεται και το πρόβλημα που προέκυψε μ τραπεζικής την τραπεζική αργία στο εξωτερικό, λόγω του Πάσχα των Καθολικών, καθώς πολλοί κινδύνευαν να χάσουν την προθεσμία, αν δεν είχαν κάνει πριν την Παρασκευή την καταβολή τους. Να σημειωθεί πως η έκπτωση 25% για εκείνους που είχαν πληρώσει νωρίτερα τη δόση του Μαρτίου, θα συμψηφιστεί με επόμενες οφειλές, όπως εξηγεί αναφερόμενος αναλυτικά στο θέμα ο φοροτεχνικός – λογιστής Παύλος Κρανιώτης.
Παράταση μέχρι τις 24/4 δόθηκε και για τους άνω των 70 ή έχουν αναπηρία πάνω από 80%, για την καταβολή της δόσης που έληγε 31 Μαρτίου.
Μια σημαντική παράταση σύμφωνα με τον κ. Κρανιώτη, είναι εκείνη που αφορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή και πλέον, επιχειρήσεις και λογιστές έχουν περιθώριο μέχρι τις 21 Απριλίου να υπολογίσουν τον τζίρο τους, όπως απαιτείται. Η επιστρεπτέα προκαταβολή απευθύνεται σε επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό από 1 έως 500 άτομα, γιατί σκοπός είναι η διαφύλαξη του προσωπικού και να μην υπάρξει κύμα απολύσεων, τονίζει ο κ. Κρανιώτης, συμπληρώνοντας πως γι΄αυτό υπάρχει και ποινική ρήτρα, για την προστασία των θέσεων εργασίας.
Για το πρόγραμμα πληρωμής τόκων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται εξηγεί πως αφορά στην κάλυψη από την πλευρά του Δημοσίου των τόκων των υφιστάμενων δανείων που έχουν προς τις τράπεζες οι ΜμΕ που πλήττονται από την κρίση και καλύπτει τους τόκους των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου, με την προοπτική να επεκταθεί για 2 μήνες ακόμα, εφόσον κριθεί απαραίτητο. Αυτό, αποτελεί συνέχεια της αναστολής των χρεολητικών δόσεων που έχουν ανακοινώσει οι τράπεζες και αφορά στις συνεπείς επιχειρήσεις. Δηλαδή όσες εξυπηρετούσαν κανονικά τις υποχρεώσεις τους μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019. Αυτό περιλαμβάνει όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται ή έκλεισαν με κρατική εντολή, πάλι με την προϋπόθεση να έχουν στις 31 Δεκεμβρίου 2020 τον ίδιο αριθμό εργαζομένων είχαν στις 19 Μαρτίου.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπαίνουν στο περιφερειακό σύστημα διαχείρισης κρατικών ενισχύσεων www.ependyseis.gr/mis, όπου θα ανοίξει η πλατφόρμα και θα κάνουν αιτήσεις από τις 15 Απριλίου με σειρά ΑΦΜ. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή έως τις 30/6.
Επίσης, στις 15/4 περιμένουμε να ανοίξει η πλατφόρμα για να πάρουν τα 800 ευρώ οι επιχειρηματίες εργοδότες οι οποίοι είτε έκλεισαν με κρατική εντολή, είτε πλήττονται.Η διαδικασία επίσης θα γίνει με σειρά, βάσει του ΑΦΜ.
Για εργαζόμενους η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 10/4. Αυτοί οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, έχουν περιθώριο από τις 11 έως τις 13 να κάνουν διορθώσεις. Διορθώσεις γίνονται π.χ. αν κάποιος εργαζόμενος ξέχασε να βάλει το ενοίκιό του για το οποίο δικαιούται έκπτωση 40% ή κάποιος εργοδότης άλλαξε γνώμη και δεν επιθυμεί να βάλει τελικά το σύνολο του προσωπικού σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά θέλει να δουλέψουν κάποιοι, οι οποίοι θα πληρωθούν από τον ίδιο και δεν θα λάβουν το επίδομα. Όπου γίνει τέτοια διόρθωση η πληρωμή γίνεται αποκλειστικά από τον εργοδότη, παρότι είχαν υποβάλλει αίτηση και οι εργαζόμενοι. Με τη διόρθωση του εργοδότη θα πρέπει να μπουν και εργαζόμενοι στο σύστημα και να αποδεχτούν τη δήλωση ανάκλησης, δηλώνοντας έτσι πως αποδέχονται να πληρωθούν από τον εργοδότη και να μη λάβουν τα 800 ευρώ.
Σε πρώτη φάση θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή, από τις 15 του μήνα.
Για εργαζόμενους επιχειρήσεων που πλήττονται οι πληρωμές αναμένονται στις: 24,25,26 Απριλίου, προκειμένου να γίνουν πρώτα οι όποιες διορθώσεις και ανακλήσεις αναστολών από τους εργοδότες καθώς αναμένεται ορισμένοι να μην χρειαστεί να λάβουν τα 800 ευρώ.
Αναμένεται να υπάρξει και 3ο στάδιο, γιατί ακόμα προστίθενται ΚΑΔ στη λίστα των πληττόμενων. Για τους νέους ΚΑΔ οι αιτήσεις που γίνονται από εργοδότες κι εργαζόμενους θα πληρωθούν τον Μάιο.
Για το Δώρο Πάσχα, αυτό θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά μέχρι τις 15 Απριλίου, τη Μ. Τετάρτη από τις επιχειρήσεις που λειτουργούν κανονικά, όπως επιχειρήσεις της διατροφική αλυσίδας και φαρμακεία. Αν δεν το πληρώσουν έχουν ποινικές κυρώσεις επισημαίνει ο κ. Κρανιώτης.
Για όσους έκλεισαν με κρατική εντολή ή πλήττονται, ο εργοδότης εχει περιθώριο να πληρώσει τα δώρα μέχρι τις 30 Ιουνίου, καταβάλλοντας από τη μεριά του το ποσό που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα από 1/1/20 έως την ημερομηνία που έκλεισε ή ανεστάλησαν οι συμβάσεις των εργαζομένων. Το υπόλοιπο διάστημα, από το ξκλέισιμο μέχρι τις 30 Απριλίου (χρόνος υπολογισμού δώρου Πάσχα από 1/1 έως 30/4) θα το πληρώσει το κράτος.
Αναφορικά με την άδεια ειδικού σκοπού, για όσους έχουν παιδιά έως τη Γ’ Γυμνασίου παρατάθηκε μέχρι τις 10 Μαΐου. Αυτή η άδεια για τους εργαζόμενους, στις 4 ημέρες η μία είναι κανονική άδεια, οι 2 ημέρες πληρώνονται από τον εργοδότη και η μία από το κράτος. Γι’ αυτή τη μία ημέρα από το κράτος θα ανοίξει εφαρμογή μετά τις 10 Μαΐου για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.
Κέλλυ Δημητρούλια