Διευκρινίσεις, προτάσεις και συμβουλές από τον Λογιστή – Φοροτεχνικό Παύλο Κρανιώτη σχετικά με την «Επιστρεπτέα προκαταβολή», το Πρόγραμμα πληρωμής τόκων δανείων των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που πλήττονται λόγω της πανδημίας. Ο κ. Κρανιώτης δίνει επίσης χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το Δώρο του Πάσχα αλλά και όσα ισχύουν για την επέκταση της άδειας ειδικού σκοπού.
Δικαιούχοι είναι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και ανεξαρτήτως κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, οι οποίες απασχολούν από 1 έως πεντακόσιους (500) εργαζόμενους, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, υποβάλλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη λήψη ενίσχυσης με τη μορφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής στην πλατφόρμα του προηγούμενου άρθρου.
Όπως διευκρινίζει ο κ. Κρανιώτης, κύριος περιορισμός είναι ότι οι Επιχειρήσεις θα πρέπει να απασχολούν από 1 έως πεντακόσιους (500) εργαζόμενους. Πρόκειται για ενίσχυση (χρηματοδότηση/δάνειο ) επιστρεπτέα, εν όλω ή εν μέρει, με τη μορφή της «επιστρεπτέας προκαταβολής», για την οποία δεν έχει οριστεί ακόμα το μέρος που δεν θα επιστραφεί. Ενώ, το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται ανά κράτος μέλος σε μία ενιαία επιχείρηση δεν υπερβαίνει το ποσό των 200 000 ευρώ
Κανονικά θα καταβληθεί την ερχόμενη εβδομάδα το δώρο Πάσχα από όλες τις επιχειρήσεις που δεν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Ενώ οι τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν έχουν δικαίωμα να το καταβάλλουν μέχρι τις 30 Ιουνίου. Όπως εξήγησε ο κ. Κρανιώτης κι όπως προ ημερών δήλωσε ο κ. Βρούτσης, από την κυβέρνηση εξετάζεται ποια θα είναι η συνεισφορά του Δημοσίου στο δώρο Πάσχα που θα καταβάλουν αυτές οι επιχειρήσεις.
Με σχετική διάταξη, επεκτείνεται η δυνατότητα χρήσης της άδειας ειδικού σκοπού και σε γονείς, οι σύζυγοι των οποίων λαμβάνουν είτε αναπηρικό επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ είτε σύνταξη αναπηρίας.
Παράλληλα, διευκρινίσεις σχετικά με την άδεια ειδικού σκοπού παρέχει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με θέμα «Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις», κι όπως δήλωσε στο KalamataTimes ο γνωστός καλαματιανός Λογιστής – Φοροτεχνικός, η ΠΝΠ ορίζει ότι σε περίπτωση που εργάζεται μόνο ένας εκ των δύο γονέων, τότε αυτός δεν μπορεί να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, εκτός και αν ο γονέας που δεν εργάζεται νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγω ή νοσεί από τον COVID-19 ή ακόμα είναι άτομο ΑμεΑ με ποσοστό 67% και άνω, σύμφωνα με απόφαση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής σε ισχύ ή λαμβάνει αναπηρικό επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ ή σύνταξη αναπηρίας.
Οι άδειες ειδικού σκοπού για τους υπαλλήλους που έχουν παιδιά κάτω από 15 ετών θα παραταθούν έως τις 10 Μαΐου.
• Παρακολουθήστε στο ακόλουθο βίντεο όλες τις πληροφορίες και συμβουλές που δίνει σε συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στο kalamataTimes.gr ο γνωστός Λογιστής – Φοροτεχνικός Παύλος Κρανιώτης.