Ανοιχτή η εφαρμογή για τις χωριστές δηλώσεις. ΠΡΟΣΟΧΗ στις Παγίδες!
Η ειδική εφαρμογή για όσους επιθυμούν να υποβάλλουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις είναι στη διάθεσή των φορολογούμενων και φέτος. Το μέτρο αυτό ξεκίνησε για πρώτη φορά πέρσι και θέλει ιδιαίτερη προσοχή πριν επιλέξουν οι φορολογούμενοι να κάνουν χωριστή δήλωση διότι κρύβει αρκετές παγίδες.
Η βασικότερη παγίδα είναι ότι με την υποβολή της δήλωσης ο ένας σύζυγος δεν μπορεί να καλύψει τον άλλον σε περίπτωση που φορολογείται με τεκμαρτό εισόδημα κι έτσι θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο 22% επί του ποσού που δεν καλύπτεται
Μια άλλη εξίσου βασική παγίδα είναι ότι σε περίπτωση που χρειάζεται κάποιος εκ των δυο να επικαλεστεί εισόδημα παλαιότερων ετών (ανάλωση κεφαλαίου) για να δικαιολογήσει κάποια αγορά ή οποιοδήποτε τεκμήριο δεν έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τα εισοδήματα του άλλου συζύγου.
Το ποσό των αποδείξεων που χρειάζεται κάποιος για να κερδίσει το αφορολόγητο όριο δεν μεταφέρεται από τον έναν σύζυγο στον άλλο με αποτέλεσμα να πρέπει ο κάθε σύζυγος ξεχωριστά να έχει πραγματοποιήσει δαπάνες με πλαστικό, ηλεκτρονικό χρήμα για να μη πληρώσει έξτρα φόρο 22% και σε αυτή την περίπτωση επί της διαφοράς του ποσού που δε συγκέντρωσε.
Για τον υπολογισμό οποιουδήποτε επιδόματος λαμβάνετε υπ όψιν το εισόδημα και των δυο συζύγων ακόμα και εάν έχουν επιλέξει να υποβάλλουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις.
Η γνωστοποίηση της επιλογής για την υποβολή ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικά έως τις 28 Φεβρουαρίου παρόλο που το έτος φέτος είναι δίσεκτο και ο Φεβρουάριος έχει 29 ημέρες και θα πρέπει να επικαιροποιείται η επιλογή αυτή κάθε έτος από τουλάχιστον έναν εκ των δύο συζύγων μέχρι την προθεσμία αυτή, διαφορετικά θα υποβάλλεται κοινή δήλωση.
Όσον αφορά τα τέκνα που προέρχονται από κοινό γάμο δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο γονείς και σε περίπτωση που το ανήλικο τέκνο αποκτά εισόδημα που δε φορολογείται, το εισόδημα αυτό προστίθεται στο εισόδημα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν.
Μη ξεχνάμε ότι από πέρσι για πρώτη φορά ακόμη και αν οι φορολογούμενοι υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση, δηλαδή δεν κάνουν χρήση του δικαιώματός τους να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, θα λαμβάνει ο καθένας ξεχωριστά το δικό του εκκαθαριστικό χωρίς να γίνονται μεταξύ συμψηφισμοί του αποτελέσματος της εκκαθάρισης
Επομένως πριν εισέλθει κάποιος στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ για να γνωστοποιήσει ότι επιθυμεί να υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση, θα πρέπει να ελέγξει τις πιθανές παγίδες!
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΚΡΑΝΙΩΤΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ