ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΣΕ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες οι οποίοι στις μέρες μας <<μετακομίζουν>> στις γειτονικές χώρες Κύπρο και Βουλγαρία με στόχο να γλιτώσουν την υπερφορολόγηση της χώρας μας. Αυτή η κίνηση μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες αλλά δεν είναι και λίγοι οι κίνδυνοι που κρύβει.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο φορολογικός συντελεστής στη Βουλγαρία είναι μόλις 10% και 12,5% στην Κύπρο σε αντίθεση με την φορολογία στην Ελλάδα που κυμαίνεται από 22-45 % για ατομική επιχείρηση και 29% για τις εταιρείες συν την προκαταβολή φόρου 100% και βάλει κάτω το καθαρό ποσό που του μένει αν φορολογηθεί ξεχωριστά σε κάθε χώρα από αυτές , εκ πρώτης όψεως το να μετακομίσει και να κλείσει την επιχείρηση του την Ελλάδα θα του φανεί μονόδρομος καθώς στη χώρα μας του μένει γύρο στο 30% του συνολικού του κέρδους.
Στη Βουλγαρία το μόνο που χρειάζεται είναι να βρεθεί λογιστής που να μιλάει Ελληνικά η Αγγλικά, αν και σε πολλές περιπτώσεις το κόστος τήρησης των βιβλίων μίας επιχείρησης από εκεί ανέρχεται σε πολύ υψηλότερο ποσό από ότι θα κόστιζε στην Ελλάδα. Η Κύπρος η οποία διαθέτει οικείο και φιλικό περιβάλλον και είναι εντός συνόρων θεωρείται πιο ελκυστική καθώς προσφέρει εξίσου χαμηλή αλλά και σταθερή φορολόγηση.
Για να μη παρασυρθούν πολλοί ενδιαφερόμενοι σε λάθος λύσεις καλό είναι να γνωρίζουν ότι για σύσταση ατομικής επιχείρησης σε χώρα με προνομιακό φορολογικό καθεστώς με έδρα στην αλλοδαπή η οποία θα φορολογείται με χαμηλούς συντελεστές ασκώντας επιχειρηματικά την δραστηριότητα της στην Ελλάδα θα πρέπει μέχρι να θεωρηθεί και στις Ελληνικές φορολογικές αρχές κάτοικος Εξωτερικού να δηλώνει και στην αλλοδαπή τα εισοδήματα του και να πληρώνει και εδώ φόρους με βάση τον νόμο αποφυγής διπλής φορολόγησης, με την προϋπόθεση βέβαια πως η επιχείρηση υφίσταται και έχει πραγματική έδρα στην αλλοδαπή.
Ένα νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα θεωρείται φορολογικός κάτοικος Ελλάδος για οποιοδήποτε φορολογικό έτος , εφόσον , τόπος άσκησης πραγματικής διοίκησης είναι η Ελλάδα. βάσει των πραγματικών περιστατικών και των συνθηκών λαμβανομένων υπ΄οψιν
-του τόπου άσκησης καθημερινής διοίκησης ,
- του τόπου λήψης στρατηγικών αποφάσεων ,
-του τόπου συνεδριάσεων των οργάνων διοίκησης και της συνέλευσης των εταίρων-μετόχων
-του τόπου κατοικίας των μελών της διοίκησης και
- του τόπου κατοικίας των εταίρων- μετόχων.
.
Επιπλέον η σύσταση εταιρείας σε χώρα με προνομιακό φορολογικός καθεστώς η οποία δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Ελλάδα μέσω του υποκαταστήματος της ενώ πολλοί θεωρούν ότι όλα τα κέρδη θα φορολογούνται στην αλλοδαπή με τον προνομιακό συντελεστή , στην πραγματικότητα το υποκατάστημα της αλλοδαπής επιχείρησης φορολογείται στη χώρα μας με τους συντελεστές φορολογίας που ισχύουν εδώ διότι θεωρείται ότι αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα που προκύπτει στην Ελλάδα.
Όσον αφορά τώρα την πραγματοποίηση των τριγωνικών συναλλαγών με σκοπό την αύξηση του κόστους των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα , πρέπει να λάβουν οι ενδιαφερόμενοι υπόψη τους ότι υπάρχουν διατάξεις στο φορολογικό δίκαιο της χώρας μας βάσει των οποίων δεν αναγνωρίζονται οι δαπάνες αν ο φορολογούμενος δεν αποδείξει ότι οι συναλλαγές αυτές είναι πραγματικές και δεν έχουν σκοπό τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή.
Για να επωφεληθεί λοιπόν κάποιος της χαμηλής φορολογίας της αλλοδαπής θα έπρεπε να μένει εκεί 183 ημέρες το χρόνο και να είναι πραγματικοί οι λόγοι μετανάστευσης του στο εξωτερικό ώστε να μη βρεθεί εκτεθειμένος. Ένας επίσης από τους κύριους λόγους που κινεί υποψίες για το αν είναι πραγματικοί οι λόγοι της μετακόμισης είναι το γεγονός ότι πολλοί φεύγουν αφήνοντας πίσω τις οικογένειες τους καθώς και οι κινήσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών όπου εξακολοθούν να δείχνουν ότι έχουν ακόμα ζωτικά συμφέροντα στην Ελλάδα.
Όσο λοιπόν ελκυστικό και δελεαστικό αν ακούγεται το γεγονός της μετακόμισης στις γειτονικές χώρες , εάν δε γίνει κάτω από τις σωστές συνθήκες και χωρίς να ληφθούν υπόψη όλες οι λεπτομέρειες μπορεί να επιφέρει λάθος λύσεις οι οποίες θα κοστίσουν ακριβά!!!
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΡΑΝΙΩΤΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
Α’ ΤΑΞΗΣ