logoespa banner
logo

Κάτοικοι Εξωτερικού

11/02/2022

Η φορολογία των κάτοικων εξωτερικού που έχουν οικονομικά συμφέροντα στην Ελλάδα αποτελούσε πάντα ένα ιδιαίτερο κομμάτι της φορολογικής νομοθεσίας. Στις μέρες μας η μεταφορά της φορολογικής κατοικίας από την Ελλάδα στο εξωτερικό είναι τόσο επίκαιρη όσο ποτέ.

Η ανάγκη για συμβουλευτική υποστήριξη σε φορολογικά θέματα για ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, και έχουν φορολογικά συμφέροντα στην Ελλάδα είναι μεγάλη.

Πιο συγκεκριμένα οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  1. Φορολογούνται στην Ελλάδα μόνο για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα και αποκτάται μέσα σε προηγούμενο της δήλωσης φορολογικό έτος.
  2. Δεν δικαιούνται αφορολόγητο όριο και κατά συνέπεια δεν  προσκομίζουν αποδείξεις δαπανών.
  3. Πρέπει να δηλώσουν την αλλαγή φορολογικής τους κατοικίας. Αλλιώς φορολογείται ένας κάτοικος Ελλάδος και αλλιώς ένας Έλληνας που είναι όμως κάτοικος εξωτερικού. Η αλλαγή αυτή γίνεται κυρίως με την μεταφορά του ΑΦΜ στην ΔΟΥ Κατοίκων εξωτερικού.
  4. Υποβάλλουν την δήλωση Φορολογίας Εισοδήματός τους, αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω Τaxisnet (www.aade.gr).
  5. Τα τεκμήρια για αυτοκίνητα, κατοικίες κλπ δεν εφαρμόζονται για φυσικά πρόσωπα που έχουν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό. Επίσης δεν εφαρμόζονται οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (π.χ. δαπάνη αγοράς ακινήτου, αυτοκινήτου, σκάφους, απόσβεση δανείων, κ.λπ.), προκειμένου για φυσικά πρόσωπα που έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην αλλοδαπή εφόσον δεν αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα. Στην περίπτωση που ο κάτοικος εξωτερικού αποκτά πραγματικό εισόδημα (ανεξαρτήτως κατηγορίας εισοδήματος) στην Ελλάδα, πιάνεται στην παγίδα των τεκμηρίων.

Μεταφορά στην Δ.Ο.Υ. Κάτοικων Εξωτερικού

Αν είστε κάτοικος εξωτερικού πρέπει να μεταφερθείτε στην Δ.Ο.Υ. Κάτοικων Εξωτερικού για να μην φορολογηθείτε στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημα σας. Θέλει μεγάλη προσοχή γιατί έχουν υπογράφει διακρατικές συμβάσεις για αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χώρων

Οι Έλληνες που έχουν πλέον μόνιμη κατοικία στο εξωτερικό ( όσοι μένουν δηλαδή σε άλλη χώρα πάνω από 183 μέρες ) πρέπει να αλλάξουν την φορολογική τους κατοικία στην Δ.Ο.Υ. κάτοικων εξωτερικού. Ναι μεν η διαδικασία για την μεταφορά έχει γίνει πιο σύνθετη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια αλλά ωστόσο έχουν εισαχθεί ορισμένες καινοτομίες στην φορολογική νομοθεσία που αφορά τα πρόσωπα αυτά διευκολύνοντας την όλη διαδικασία.

Λόγοι απόρριψης από τη ΔΟΥ της αίτησης μεταφοράς φορολογικής κατοικίας

Με το νέο νομικό πλαίσιο, οι ΔΟΥ εξετάζουν πλέον τα πραγματικά δεδομένα πριν τη μεταφορά στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού. Πέραν των κριτηρίων της κατοικίας, για να καθοριστεί αν μπορεί κανείς να είναι φορολογικός κάτοικος εξωτερικού, εξετάζονται και άλλες παράμετροι όπως η οικονομική του δραστηριότητα ή οι προσωπικοί του δεσμοί (άρθρο 4 παρ.1α Ν.4172/2013). Οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις που απορρίπτεται η αίτηση μεταφοράς είναι οι ακόλουθες:

1. Στην περίπτωση που υπάρχει ενεργή ατομική επιχείρηση στην Ελλάδα.

2. Στην περίπτωση που κάποιος είναι ομόρρυθμος εταίρος σε ΟΕ ή ΕΕ.

3. Στην περίπτωση ύπαρξης σχέσης διευθύνοντος συμβούλου σε ΑΕ

4. Στην περίπτωση ύπαρξης σχέσης διαχειριστή ή μονοπρόσωπου εταίρου σε ΕΠΕ ή ΙΚΕ.

© 2023 kraniotis.gr all rights reserved
chevron-downmenu-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram