«Αν δεν στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουμε κύμα απολύσεων» τονίζει ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, λογιστής – φοροτεχνικός Παύλος Κρανιώτης. Επισημαίνει την ανάγκη χρηματοδοτικών εργαλείων και ρυθμίσεων ενόψει του «εκρηκτικού μείγματος» που αναμένεται με τους φόρους, τις επιταγές και τη μετάθεση των υποχρεώσεων το επόμενο διάστημα, την ώρα που πολλές επιχειρήσεις μένουν εκτός χρηματοδοτήσεων, λόγω της έλλειψης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας.
*Για τα 800 ευρώ, από τα οποία αρχικά εξαιρέθηκαν 97.000 επιχειρήσεις.
*Για την επιστρεπτέα προκαταβολή, από την α φάση της οποίας έμειναν εκτός 37.000 επιχειρήσεις, κι έμεινε αδιάθετο ένα πολύ μεγάλο μερίδιο των διαθέσιμων χρημάτων, πράγμα που αποδεικνύει το λάθος της εφαρμογής του μέτρου.
*Αναμένεται η β φάση από τις 15 Ιουνίου για την οποία θα μετρήσει το διάστημα Μάρτιος – Απρίλιος - Μάιος, συγκριτικά με τον προηγούμενο έτος και κατά τη γνώμη του πρέπει να κάνουν αίτηση όλες οι επιχειρήσεις και να μη διστάσουν λόγω των δεσμεύσεων για τη διατήρηση του προσωπικού, ρήτρα η οποία έχει αρθεί πλέον για άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. - Πρόταση του Επιμελητηρίου ήταν να ανοιχτεί ένας λογαριασμός για κάθε επιχείρησης για την πληρωμή μόνο ανελαστικών δαπανών, με ένα χαμηλό επιτόκιο, κάτι που ακόμα δεν έχει γίνει.
*ΤΕΠΙΧ ΙΙ: Ένα χρηματοδοτικό εργαλείο με το οποίο η επιχείρηση μπορεί να πάρει το 50% του τζίρου με χαριστικό επιτόκιο τον πρώτο χρόνο. Έχει αρθεί η ρήτρα για τη διατήρηση του προσωπικού.
* Εγγυοδοτικό Ταμείο: άνοιξε 3/6 και αφορά δάνεια που μπορούν να φτάσουν στο 35%του τζίρου ή στο διπλάσιο του μισθολογικού κόστους. Το 80% εγγυάται το κράτος το υπόλοιπο 20% πρέπει να το εγγυηθεί ο επιχειρηματίας.
* Αναμένεται η λειτουργία micro-finance για ποσά μέχρι 25.000 ευρώ, χωρίς μεγάλες απαιτήσεις και διαδικασίες, από τον Οκτώβριο.
Μείωση ενοικίου δικαιούνται και οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που έκλεισαν ή πλήττονται καθώς και για το παιδί τους που σπουδάζει.
Να σημειωθεί πως δεν έχει σημασία αν το μισθωτήριο είναι στο όνομα του εργαζόμενου ή στον ή την σύζυγο.
Επίσης επισημαίνει πως μεγάλο πρόβλημα αναμένεται με τις επιταγές που θα «σκάσουν» μέσα στον Ιούλιο και χρειάζεται να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα – δείτε την πρόταση στο βίντεο.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Μέχρι στιγμής υπολείπονται 55.000 δηλώσεις συγκριτικά με το περυσινό αντίστοιχο διάστημα. Τονίζει λοιπόν την ανάγκη παράτασης τουλάχιστον μέχρι 31 Αυγούστου, λόγω και του φόρτου εργασίας που έχουν τα λογιστικά γραφεία με όλες τις εξελίξεις που προέκυψαν και λόγω κορονοϊού.
Να σημειωθεί πως οι φόροι σε ένα ζευγάρι δεν συμψηφίζονται και ο καθένας θα λάβει το δικό του εκκαθαριστικό σημείωμα.
Κέλλυ Δημητρούλια