ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 2019 ΠΑΓΙΔΕΣ-ΚΙΝΔΥΝΟΙ -ΘΕΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 2019   ΠΑΓΙΔΕΣ-ΚΙΝΔΥΝΟΙ -ΘΕΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
12 Μαρ
2019

 

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 2019

ΠΑΓΙΔΕΣ-ΚΙΝΔΥΝΟΙ -ΘΕΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Λίγες μέρες απομένουν πριν την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων και παρά το γεγονός ότι οι αλλάγες στο φετινό Ε1 δεν είναι πολλές οι παγίδες που κρύβει το νεο έντυπο είναι αρκετές.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για όσους φοιτητές σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής των οικογενειών τους και νοικιάζουν κατοικία, εφόσον το 2018 απέκτησαν οποιασδήποτε μορφής και οποιουδήποτε ύψους εισόδημα (ακόμη κι από τόκους καταθέσεων ή περιστασιακή απασχόληση) γιατί θα επιβαρυνθούν το τεκμήριο συντήρησης της ενοικιαζόμενης κατοικίας με πιθανό κίνδυνο να πληρώσουν φόρο εισοδήματος.

Περίπου 400.000 εν ενεργεία και συνταξιούχοι δημόσιοι λειτουργοί, οι οποίοι υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια και έλαβαν τον Δεκέμβριο του 2018 ή λαμβάνουν στους πρώτους μήνες του 2019 αναδρομικά ποσά, βάσει του ν. 4575/2018, οφείλουν να δηλώσουν τα ποσά αυτά ως αυτοτελώς φορολογούμενα με 20% στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, που θα υποβάλουν φέτος για το 2018. Έτσι, θα κληθούν να πληρώσουν επ’ αυτών ειδική εισφορά αλληλεγγύης ύψους 2,2%-10%.

 Επίσης, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που αποκτούν εισοδήματα μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου AirBnB,Booking κλπ. και έχουν δώσει τα στοιχεία των ακινήτων τους στο ηλεκτρονικό Μητρώο της ΑΑΔΕ θα πρέπει να δηλώσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα για τα οποία θα φορολογηθούν με συντελεστές 15%- 45%.

 Προ εκπλήξεως θα βρεθούν όσοι μισθωτοί ,συνταξιούχοι και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δεν έχουν καλύψει το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό για το χτίσιμο του αφορολόγητου, ο φόρος εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή 22%.

Για παράδειγμα:

 φορολογούμενος με εισόδημα 10.000 ευρώ, πραγματοποιεί φέτος πληρωμές με πλαστικό χρήμα 500 ευρώ, αντί των απαιτούμενων ύψους 1.000 ευρώ. Στη διαφορά των 500 ευρώ που προκύπτει επιβάλλεται συντελεστής 22% και προκύπτει επιπλέον φόρος 110 ευρώ

Από φέτος διευρύνεται ο αριθμός των φορολογούμενων που έχουν τη δυνατότητα να γλιτώσουν από την επιβάρυνση του τέλους επιτηδεύματος ή να πληρώσουν μειωμένο τέλος επιτηδεύματος για τη χρήση του 2018

 Στη λίστα περιλαμβάνονται και οι αγρότες – μέλη αγροτικών συνεταιρισμών καθώς και όσοι έχουν πραγματοποιήσει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης ή αδράνειας. Σε περίπτωση που η αδράνεια δεν καταλαμβάνει ολόκληρο το φορολογικό έτος το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας

 Όσον αφορά τα ανείσπρακτα ενοίκια: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να απαλλαγούν από την πληρωμή φόρου εισοδήματος για ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2018 θα πρέπει να έχουν ασκήσει αγωγή κατά του ενοικιαστή που δεν καταβάλει εγκαίρως τα οφειλόμενα ενοίκια. Θα πρέπει να επισκεφθούν την εφορία τους για να καταθέσουν φωτοαντίγραφο διαταγών πληρωμής, δικαστικών αποφάσεων ή αγωγών έξωσης.

 Για τις ανείσπρακτες αποδοχές: ο μισθωτός φορολογούμενος που διαθέτει βεβαίωση αποδοχών του εργοδότη του από την οποία δεν προκύπτει ο διαχωρισμός του εισοδήματος από ανείσπρακτες αποδοχές στα έτη που ανάγονται, δύναται να υποβάλει τροποποιητικές δηλώσεις για τη φορολόγηση αυτών των εισοδημάτων κατ’ έτος.

  Από φέτος κάθε σύζυγος θα έχει το δικό του εκκαθαριστικό. Στην κοινή φορολογική δήλωση από τους συζύγους διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο εκκαθαριστικά σημειώματα. Τα πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.

 Για παράδειγμα ζευγάρι υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση και για το σύζυγο προκύπτει πληρωμή φόρου 500 ευρώ ενώ για τη σύζυγο επιστροφή φόρου 200 ευρώ. Τα δυο ποσά δεν θα συμψηφιστούν. Ο σύζυγος θα πληρώσει το φόρο και η σύζυγος θα εισπράξει την επιστροφή του φόρου ανεξάρτητα από την οφειλή του συζύγου

Αύτο πάντως το οποίο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για τους φορολογούμενους οι οποίοι θα βρεθούν εκτεθιμένοι στην παγίδα των τεκμηρίων είναι να χρησιμοποιήσουν νόμιμους τρόπους ώστε να μπορέσουν να τα καλύψουν.

 Τέλος το μεγάλο στοίχημα για το Υπουργείο Οικονομικών είναι αν καταφέρει να διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα η εισπραξιμότητα του φόρου ή αν τα νέα εκκαθαριστικά θα έχουν ως αποτέλεσμα την συσσώρευση ακόμα περισσότερων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο.

Αυτός είναι και ο λόγος που το υπουργείο οικονομικών επιδιώκει να ανοίξει το σύστημα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων από το τέλος του Μαρτίου.

 

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΥΛ. ΚΡΑΝΙΩΤΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ