Παγίδες και Ανατροπές των Φετινών Φορολογικών Δηλώσεων - Εκκρεμότητες που εκπνέουν εντός της ημέρας

Παγίδες και Ανατροπές των Φετινών Φορολογικών Δηλώσεων - Εκκρεμότητες που εκπνέουν εντός της ημέρας
28 Φεβ
2019

Ένας μήνας έχει μείνει πριν την υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και παρά το γεγονός ότι  δεν έχει επέλθει καμία αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς των φυσικών προσώπων δεν είναι λίγες οι παγίδες και οι ανατροπές που κρύβουν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις, οι οποίες θα φέρουν έξτρα φόρους σε κάποιες κατηγορίες φορολογούμενων.

  1. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που αποκτούν εισοδήματα μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου AirBnB και έχουν δώσει τα στοιχεία των ακινήτων τους στο ηλεκτρονικό Μητρώο της ΑΑΔΕ έχουν υποχρέωση να εμφανίσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα για τα οποία θα φορολογηθούν με συντελεστές από 15% έως45% κλιμακωτά ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος τους.
  2. Οι εν ενεργεία και συνταξιούχοι ένστολοι, γιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί λειτουργοί, Πανεπιστημιακοί και λοιποί των ειδικών μισθολογίων, στο ποσό των αναδρομικών που έλαβαν, εκτός από τον φόρο 20% που έχει ήδη παρακρατηθεί, θα επιβληθεί και ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές από 2,2% έως 10%.
  3. Ιδιαίτερη προσοχή  χρειάζεται και από τους  έγγαμους που θα υποβάλουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις οι  οποίοι θα πρέπει να εξετάσουν καλά το <<φορολογικό διαζύγιο>> διότι  υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων .
  4. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες από φέτος  θα  έχουν υποχρέωση να δηλώσουν αναλυτικά όλες τις δαπάνες, δηλαδή να κάνουν μία ανάλυση των εξόδων που έκαναν το 2018(ΔΕΚΟ, ενοίκια, δαπάνες για διαφημίσεις και έξοδα για ταξίδια στο εξωτερικό)
  5. Προ εκπλήξεως θα βρεθούν  όσοι μισθωτοί ,συνταξιούχοι και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δεν έχουν καλύψει το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό για το χτίσιμο του αφορολόγητου, ο φόρος εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή 22%.

Για παράδειγμα:

 φορολογούμενος με εισόδημα 10.000 ευρώ, πραγματοποιεί φέτος πληρωμές με πλαστικό χρήμα 500 ευρώ, αντί των απαιτούμενων ύψους 1.000 ευρώ. Στη διαφορά των 500 ευρώ που προκύπτει επιβάλλεται συντελεστής 22% και προκύπτει επιπλέον φόρος 110 ευρώ

Τέλος τονίζεται ότι στις 28 Φεβρουαρίου: λήγει η προθεσμία οριστικοποίησης των στοιχείων που έχουν καταχωρήσει οι διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιων μισθώσεων στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής»,  όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες  πρέπει  να γίνει η ηλεκτρονική δήλωση επαγγελματικών λογαριασμών στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και όσον αφορά το

φορολογικό διαζύγιο η επιλογή υποβολής χωριστής δήλωσης μπορεί να ανακαλείται αποκλειστικά μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, δεν είναι δυνατή η ανάκληση της δήλωσης και η υποβολή κοινής δήλωσης.

ΚΡΑΝΙΩΤΗΣ ΠΑΥΛ. ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ